Cinematek

På denna sida samlas filmer som du kan se gratis i sin helhet. Vare sig Filmhistoria.se som publicerar filmerna eller du som besökare på sidan bryter mot lagen eftersom upphovsrätten för dessa filmer inte förhindrar publicering utan tillstånd (deras upphovsskydd har antingen gått ut på grund av ålder eller så har ingen förnyelse skett). Du kan därmed se filmerna lagligt på denna sida utan kostnad i webbläsaren.

Guldfeber (The Gold Rush, 1925)

The Gold Rush (sv. titel Guldfeber) är en av de mest kända filmerna med Charlie Chaplin, den charmante luffaren som på bioduken. Innehåller några av Chaplins mest kända scener, bland annat när denna äter upp sina stövlar och får besticken att dansa.
The Gold Rush är ett verk med fri användning då dess skyddstid utgått på grund av utebliven förnyelse av upphovsrätt.Så går det till i krig (The General, 1926)

The General (sv. titel Så går det till i krig) från 1926 är en av Buster Keatons bästa filmer och även en av de stora klassikerna från stumfilmseran. Filmen är typisk för Buster Keaton med fantastiskt kreativa stunts och även tematiskt med en ung man som först kommer till korta men sedan blir slumpens hjälte.
The General är ett verk med fri användning då dess skyddstid utgått på grund av utebliven förnyelse av upphovsrätt.Bilrånaren (The Hitch-Hiker, 1953)

The Hitch-Hiker (sv. titel Bilrånaren) från 1953 är thriller med regi av Ida Lupino. Filmen bjuder på utdragen spänning, fast där psykologin är vad som fängslar publiken snarare än actionscener. Filmen har ingen svensk textning.
The Hitch-Hiker är ett verk med fri användning då uppgifter om upphovsrätt saknas.Mannen med den gyllene armen (The Man with the Golden Arm, 1955)

The Man with the Golden Arm (sv. titel Mannen med den gyllene armen) från 1955 är regisserad Otto Preminger och har Frank Sinatra och Kim Novak i rollistan. Filmen ger för din tid en mycket realistisk och naken skildring av heroinbruk och en stark episod då huvudpersonen (spelas av Sinatra) försöker göra sig kvitt sitt missbruk som cold turkey.
The Man with the Golden Arm är ett verk med fri användning då uppgifter om upphovsrätt saknas.Farlig omväg (Detour, 1945)

Detour (sv. titel Farlig omväg) från 1945 är en film noir regisserad av Edgar G. Ulmer. Huvudpersonen (Tom Neal) arbetar som pianist, fast livet i New York går trögt och han bestämmer sig för att lifta till Kalifornien där hans tidigare flickvän flyttat. På vägen dit råkar han dras in i en mordhistoria och träffar en ung kvinna som känner till nog med detaljer för att kunna sätta in utpressning mot honom.
Detour är ett verk med fri användning då dess skyddstid utgått på grund av utebliven förnyelse av upphovsrätt.The Deadly Companions (1961)

The Deadly Companions från 1961 är en western regisserad av en av de främsta i genren, Sam Peckinpah. Den är inte lika känd som andra westernfilmer av Peckinpah såsom De red efter guld eller Pat Garrett och Billy the Kid och heller inte en av hans mest uppburna filmer. Filmen har ingen svensk textning.
The Deadly Companions är ett verk med fri användning då dess skyddstid utgått på grund av utebliven förnyelse av upphovsrätt.

Fördjupningsartiklar i särskilda genrer


The Fifth Element filmruta

Science-fiction

Ingredienser och återkommande teman i science fiction-film samt en historisk överblick av science fiction på film.

Fördjupning om science fiction

Filmruta från Plutonen

Krigsfilm

Från tidiga filmer som skildrade krig till skildringar av andra världskriget, Vietnamkriget och andra konflikter.

Fördjupning om krigsfilm

Filmruta från Die Hard

Action

Definition och avgränsning av genren samt historisk översyn av actionfilmens utveckling.

Fördjupning om actionfilm

Helan och Halvan

Komedi

Artikel i tre delar om komedin, dess former och uttryck samt en historisk översikt.

Fördjupning om komedi del 1 | del 2 | del 3

Filmruta från dans i musikal

Musikal

En genomgång av musikalen som filmgenre och dess historia i korthet.

Fördjupning om musikalfilm

Filmruta från Filmruta från Kvinna utan samvete

Film noir

Förklaring av genren och exempel på stilbildande filmer samt kort historik.

Fördjupning om film noir